Grzegorz Rosinski

Grzegorz Rosinski stammer fra det sydøstlige Polen, hvor han blev født 3. august 1941 i Stalowa Wola i nærheden af Krakow ikke langt fra grænsen til Ukraine. Han blev begejstret for tegneserier gennem bladet “Pif”, som det franske kommunistparti udgav i Polen. Som femtenårig begyndte han selv at tegne tegneserier og blev snart en drivkraft for de første polske tegneserier. Fra 1961 til 1967 studerede han på kunstakademiet i Warszawa og begyndte at skabe en række spændings- og science fiction-tegneserier, blandt andet for tegneseriebladet “Relax”, der måtte ophøre, fordi Rosinski nægtede at opfylde et krav om at politisere historierne. I stedet kastede han sig over at tegne bog- og pladeomslag og illustrerede en lang række skolebøger.

Under en rejse til Bruxelles i september 1976 mødte han tegneserieforfatteren Jean van Hamme, som straks var overbesvist om Rosinskis talent. Året efter blev den første “Thorgal”-historie bragt som føljeton i Tintin-bladet. Allerede i 1979 vandt han Prix Saint-Michel som bedste realistiske tegneserietegner, og han har siden modtaget en lang række andre tegneseriepriser, ligesom han i 2013 blev tildelt det franske kulturministeriums orden Officier des Arts et Lettres.

“Thorgal” er i dag anerkendt som Europas største fantasytegneserie, tegnet af Rosinski gennem 40 år og oversat til mange sprog. i Danmark er serien udkommet kontinuerligt siden 1980’erne, og det helt nye, femogtredivte album udkommer januar 2017, mens de tidligere album nu genudgives i samlebind. Serien har fået flere aflæggere under overtitlen “Thorgals Verden”, ligesom en tv-serie med Thorgal er under produktion.

Rosinski arbejdede indtil 1982 i Polen, men flyttede så til Belgien, hvor han blev statsborger, og ud over de fortsatte skildringer af Thorgals oplevelser har han også tegnet andre serier, for eksempel det Tolkien-inspirerede værk “Den lille sninkels store kraft” fra 1987 med manuskript af Jean van Hamme, i 1990’erne de fire første bind i serien “Den forsvundne hedes sang” efter manuskript af Jean Dufaux og i 2004 dobbeltalbummet “Grev Skarbeks hævn” med manuskript af Yves Sente.

Rosinski har løbende udviklet sit grafiske udtryk og holder af at veksle mellem forskellige materialer, afprøve alternative teknikker og ændre sin tilgang. I mange år arbejdede han med stregtegninger, som han selv eller andre siden farvelagde, men fra Thorgal album 29, “Thjazis tårer”, begyndte han at male serien direkte i farver, i meget stort format – efter først at have afprøvet teknikken i det enkeltstående album “Western” (2001, efter manuskript af Jean van Hamme). I det hele taget ynder Rosinski at male, gerne til den lyse morgen, da han alligevel går sent i seng.

Han har to sønner og en datter og bor i dag i Schweiz, hvor den meget tegneserieinteresserede by Delémont har planer om at etablere et Rosinski-museum. Han elsker at møde sine læsere i forbindelse med tegneseriemesser, men taler kun polsk og fransk. Hans søn Piotr Rosinski følger ham i udlandet og taler engelsk. Grzegorz Rosinski besøgte tidligere i år Island, hvor han studerede landets vikingerelaterede historie, og det samme vil han gøre under et forlænget ophold i Danmark i forbindelse med sin medvirken på Copenhagen Comics. Det er første gang, han besøger Danmark.

Grzegorz Rosinski præsenteres i samarbejde med Forlaget Cobolt.