Nadia Khiari / Wills from Tunis - Foto af Karim Mrad

Foto af Karim Mrad

Willis from Tunis er et halvt døgn ældre end det arabiske forår, som skulle sprede sig fra Tunesien. Der var udgangsforbud om aftenen den 13. Januar 2011, og adgangen til internettet var begrænset. Nadia Khiari var på alle måder lukket inde. Men hendes kat, Willis, fik sin egen profil, WillisfromTunis, på Facebook for at afprøve, hvor langt hun kunne gå, før censuren lukkede hende ned. Tunesiens diktator, Ben Ali, havde som en sidste krampetrækning lovet at gøre internettet frit. Hans løfter plejede at være tomme ord. Den første tegning blev til en mere og endnu en og… Da Ben Ali flygtede næste morgen, var Willis from Tunis allerede en etableret stemme i gang med at erklære sin mening om verden.

Willis from Tunis er en konfrontation. Han taler i direkte sætninger. Omsvøb og metaforer tilhørte tiden før revolutionen, hvor angsten indgik i alle menneskelige relationer. Den direkte tale er en triumf som beviset på friheden, ligesom der er meget, der trænger til at blive sagt. Uden nåde, som Willis slår fast med knyttet pote. Han er resultatet af en solid håndfuld alternative udtryksformer for at tale frit siden 1968. Han har stand-upperens timing, mens hans stemme er rå som en punkers.

Nadia Khiari lever selv op til sit krav om politisk mod. Når den tunesiske indenrigsminister eksempelvis forbyder demonstrationer, fordi han ikke ønsker at se sin egen lovgivning kritiseret, er der omgående et tegnet svar, hvor tavshedskravet slås fast som kriminel virksomhed. Et sådant forbud svarer til at begå bankrøveri mod forfatningen.

Willis from Tunis blev tegnet anonymt i de første måneder, hvor alle gik ud fra, at han blev tegnet af en mand. Et faktum, som feministen Nadia Khiari hånligt noterer sig og fastslår behovet for at nedbryde vores normer. Willis har hun malet i monumentalformat som graffiti, ligesom demonstrationstog har båret ham frem på deres bannere. Men først og fremmest er han travl på de sociale medier, hvor Nadia Khiari har tilladt, at han deles frit, og hvor han har haft en stor fanskare siden den aften i januar 2011.

Nadia Khiari præsenteres i samarbejde med Danske Bladtegnere.

Bemærk: Nadia Khiari vil kun være til stede på Copenhagen Comics lørdag 25. februar.