Joanna Rubin Dranger besøger Copenhagen Comics 2023

Den prisvindende tegneserieskaber, Joanna Rubin Dranger kan opleves på årets festival.

Tidligere i år blev Joanna Rubin Dranger nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for Ihågkom oss till Liv. Et meget personligt værk fra hendes hånd, der handler om hendes egen familie, om antisemitisme, mord og overgreb. Men også om glæden ved at møde overlevende slægtninge.

Side 12 + 13


I 1999 udgav Joanna Rubin Dranger sin første tegneserie Fröken Livrädd & Kärleken, som vakte stor opmærksomhed både i Sverige og i udlandet. Hun fik den store svenske illustratorpris i 2000 med begrundelsen: “for sin evne til at skildre forandringerne i vores hverdag med charme, intelligens og humor”.

I 2001 udkomFröken Märkvärdig & Karriären et præcist og rørende bud på vor tids karrierekult. Fröken Märkvärdig & Karriären er blevet oversat til norsk, finsk, dansk, japansk og engelsk af Penguin Random House. Bogen blev lavet til en animationsfilm i 2010, som vandt flere internationale priser, bl.a. Nordisk Panorama og kritikerprisen The Fipresci Award på verdens største animationsfestival, Animation Film Festival i Annecy, Frankrig.

Joanna Rubin Dranger har også udgivet en række andre bøger og børnebøger. Hun har haft udstillinger, været professor i illustration på Konstfack i Stockholm og er en hyppig foredragsholder om billedets magt.

Med Joanna Rubin Drangers nye tegnet dokumentariske roman Ihågkom oss till Liv ( udgivet i Sverige og Norge i 2022) uddyber og udvider Joanna Rubin Dranger sin forfatterkarriere. En bearbejdning af bogen “Familjen som försvann” blev udstillet på Living History Forum i Stockholm i 2022 og er nu på turné i Sverige.

I 2022 blev Joanna Rubin Dranger tildelt den svenske tegneserieakademis Adamson-statuette med motivationen:

“For en alsidig og langvarig kunstnerisk karriere, der er baseret på det humoristiske og det alvorlige. Med tegneseriekunst i fysisk små og store formater får vi del i skæve historier, der vrider og vender vores virkelighed, og skildringer af virkelighedens smertepunkter. Personligt, ærligt og rørende!”

Du kan opleve Joanna Rubin på festivalen:

Joanna Rubin Dranger bliver interviewet af den svenske journalist, forfatter og lærer Frederik Strömberg, der har tegneserier som sit speciale.

Kom og oplev et spændende interview af en af tidens spændende tegneserietalenter.


Joanna Rubin Dranger – glem os ikke

Foto: Karl-Gabor

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret med, hvad der sker på Copenhagen Comics 

Tak for din tilmelding! Du modtager en mail med link til at bekræfte din tilmelding